Keresés az oldalon belül
Telekom hírek feliratkozás
Név*:
E-mail cím*:
Melyik téma érdekli a legjobban?
Alcatel telefonközpontok
Strukturált kábelezés
Informatikai hálózatok
Költséghatékony telefonálás
Miről olvasna szívesen?

baloldali hirdetes

Minden, amit tudni kell a strukturált kábelezésről


Minden, amit tudni kell a strukturált kábelezésről

1. A strukturált kábelezési rendszerek fejlődése az utóbbi években


2002-es év

Három teljesítmény-kategória az átviteli sáv szélessége szerint


A 2002-ben elfogadott ISO/IEC 11801 nemzetközi szabvány a strukturált kábelezési rendszereket három teljesítmény-kategóriába sorolta, mégpedig a Cat.5E, Cat.6 és a Cat.7 kategóriákba. A Cat.5E kategóriát úgy tervezték, hogy megfeleljen az akkor létező valamennyi szabványos protokoll követelményeinek, beleértve a Gigabit Ethernetet is. A Cat.6 és a Cat.7 kategóriák a jövőben kifejlesztendő nagy sebességű új protokollok számára készültek. A nagyobb átviteli sebesség szélesebb átviteli sávot igényel, és ezért a kábelezési rendszerek kategorizálásának alapjául az átviteli sávszélességet választották, mégpedig a következők szerint: 100 MHz a Cat.5E, 250 MHz a Cat.6, 600 MHz pedig a Cat.7 kategória számára. Lásd a 2002-es helyzetet bemutató 1. sz. ábrát.

2002
 

Ábra 1

2006-os év

A kábelezési rendszer teljesítőképességének új kritériuma az átviteli sebesség

A 10 Gigabit Ethernet protokollon elvégzett kutatómunkák rövid időn belül megmutatták, hogy a sávszélesség nem kielégítő kritérium a kábelezési rendszer teljesítőképességének meghatározásához.  Egy új, addig ismeretlen jelenséget tapasztaltak, az Alien Crosstalk néven ismert áthallást, amely a szomszédos kábelek, a patch panelek és az aljzatok egymáshoz közeli portjai között keletkezik. Amennyiben a kábelezés nem felel meg ennek az új paraméternek is, magas átviteli sebességeknél még akkor sem működik az adatátvitel, ha a sávszélesség elegendő.  Ezért a 10 Gigabit Ethernet és a 1Gbit/s feletti sebességhez 2006-ban be kellett vezetni a teljesen új Cat.6A kategóriát, ahol a sávszélesség 500 MHz és meg van határozva a maximális Alien Crosstalk érték is. Ettől a pillanattól fogva a Cat.6 és a Cat.7 kategóriák zsákutcában találták magukat, és gyakorlatilag használhatatlanná váltak, mivel a hiányzó Alien Crosstalk kritérium következtében teljesítményük a Cat. 5E kategória szintjére csökkent. Tehát az újonnan bevezetett Cat.6A kategórián kívül az eredeti kategóriák közül csak a Cat.5E kategória használható, mivel 1 Gbit/s átviteli sebességnél még nem jelentkeznek a szomszédos átviteli elemek közötti áthallások.

Az említett tények alapján a kábelezési rendszerek teljesítőképességének kritériuma már nem az átviteli sávszélesség, hanem az átviteli sebesség. Lásd a 2006-os helyzetet bemutató 2. sz.ábrát.


Ábra 2 

A Cat.6A rendszerek

 A 10 Gigabit Ethernet szabvány meghatározta az adatátviteli csatornára vonatkozó alapvető követelményeket, és ez elegendő volt a strukturált kábelezési rendszerek gyártóinak ahhoz, hogy piacra bocsássák a   Cat.6A rendszereket az alábbi tulajdonságokkal ill. korlátozásokkal:

    *

      A Cat.6A teljesítmény-kategória csak a rendszerre mint egységre vonatkozólag garantált.
    *
      A rendszerben csak azok a komponensek használhatók, amelyekből a gyártó az adatátviteli csatornát felépítette, és amelyeket bevizsgáló laboratóriumban tanúsíttatott.
    *
      Ha a komponensek a tanúsítványon feltüntetettől eltérő konfigurációban vagy más Cat.6A rendszer komponenseivel kombinálva kerülnek felhasználásra, nem garantáltak sem a kábelezés átviteli tulajdonságai, sem pedig az így keletkező kábelezés teljesítmény-kategóriája.

krabica
A Cat.6A rendszerek részeit képező fali kábelek, patch panelek, aljzatok és patch kábelek nem rendelkeznek olyan tulajdonságokkal, amelyek alapján Cat.6A komponensként lehetne őket megjelölni. Ezért a Cat.6A rendszerek ismert gyártói az egyes alkotóelemek megnevezésére csak a rendszer kereskedelmi nevéből származtatott elnevezéseket, mint pl. 10GPlus, Real10, 10Giga stb. használnak, amelyek az átviteli sebességre utalnak. Ezzel szemben sok olyan szállító létezik, akik ezeket az alkotóelemeket Cat.6A komponensként tüntetik fel, amivel káoszt okoznak a piacon, és megtévesztik a vevőket.
   


A Cat.6A kategória bevezetése az árnyékolatlan kábelezések valamennyi gyártója számára teljesen új és tökéletesebb rendszerek kifejlesztését tette szükségessé. Csak a legjobbaknak sikerült műszakilag elegáns és egyszerűen telepíthető megoldást találni. Ezzel szemben a jó minőségű árnyékolt kábelezések gyártóinak egyáltalán nem kellett új termékportfóliót kifejleszteniük. A meglevő termékeken végzett mérések ugyanis váratlan rejtett tartalékokat mutattak a frekvenciasáv szélessége valamint az Alien Crosstalk hatásával szembeni védettség tekintetében.  Így keletkeztek és Cat.6A tanúsítást szereztek olyan kábelezési rendszerek, amelyeket a már előzőleg is gyártott Cat.6 ill. Cat.7 árnyékolt komponensekből alakítottak ki. Ez vitathatatlanul bizonyította az árnyékolás jelentőségét és fontosságát a különféle elektromágneses hatások - beleértve az Alien Crosstalk-ot is ­ kiküszöbölésére. Ily módon a gyakorlat is bebizonyította a valóban jó minőségű termékek időállóságát, amelyekbe már azelőtt „beépítik” a szükséges tulajdonságokat, mielőtt a nemzetközi szabványosítás ezt felfedezné és meghatározná.

 

2010-es év


Cat.6A komponensek


Ahogy már azt említettük a 2006-ban elfogadott nemzetközi szabvány lehetővé tette a Cat.6A rendszerek létrejöttét annak ellenére, hogy az egyes komponensek tulajdonságaival ebben a fázisban még nem foglalkozott. További 3 év kellett ahhoz, hogy a szabványosító bizottságok meghatározzák az egyes Cat.6A komponensek átviteli paramétereinek kritériumait, valamint a bevizsgálásukhoz és tanúsításukhoz szükséges vizsgálati módszereket. Ez a folyamat 2009 szeptemberében az ISO/IEC 11801 szabvány második mellékletének jóváhagyásával fejeződött be. Az új szabvány áprilisában tették közzé 2010. 

A Cat.6A komponensek esetében a legfontosabb jellemző tulajdonság az interoperábilitás (együttműködő képesség). Ez azt jelenti, hogy midegyik adatátviteli csatorna, amelyet különböző gyártóktól származó és különböző márkájú Cat.6A komponensekből építettek fel, garantáltan Cat.6A teljesítmény-kategóriájú kábelezési rendszernek felel meg.

 

A Cat.6A strukturált kábelezés kivitelezésének kétfajta lehetősége


Egy új időszak küszöbén állunk, amikor a Cat.6A teljesítmény-kategóriájú kábelezés kivitelezése kétfajta módon történhet majd:

1.             egységes Cat.6A rendszer telepítésével

2.             interoperábilis Cat.6A komponensek telepítésével

Mindkét lehetőség egyenértékű és mindkettőt engedélyezik a nemzetközi szabványok is.

Lásd a 2010-es helyzetet bemutató 3. sz. ábrát!

obr2010hu

Ábra 3A tanúsítványok szerepe a Cat.6A rendszerek és a Cat.6A komponensek esetében


A Cat.6A teljesítmény-kategória a Cat.6A rendszerek és Cat.6A komponensek esetében csak akkor garantált, ha ezek megfelelnek a már említett szabványoknak.  A szabványoknak való megfelelőséget csak vizsgálatokkal és mérésekkel lehet igazolni, és ezek kizárólag specializált bevizsgáló laboratóriumokban végezhetők el.   

A vásárló csak a független bevizsgáló laboratóriumok által kiadott tanúsítványok alapján tudja megkülönböztetni a hamisítványokat a valódi Cat.6A rendszerektől és komponensektől. Ezért természetes, hogy ezeket szigorúan meg kell követelni a szállítóktól. A Cat.6A rendszer esetében egy tanúsítványról van szó, amely az egész adatátviteli csatornára vonatkozólag, a Cat.6A komponensek közül pedig mindegyik külön tanúsítvánnyal rendelkezik (esetleg terméksoronkénti csoportokra vonatkozó tanúsítvánnyal), ahogy
ezt a 4. ábra is szemlélteti.
certifikaty

Ábra 4

 


Vissza az oldal elejére
Kiemelt referenciáink:

ALCATEL-LUCENT, SIEMENS, PANASONIC ALKÖZPONTOK és STRUKTURÁLT HÁLÓZATOK 

Autó kereskedések

 • Peugeot márkakereskedés Szolnok, Jászberény, Karcag

Ipari üzemek

 • Eagle Ottawa Kft Szolnok
 • Papír-Ász Kft. Szolnok
 • Stadler Szolnok Kft.
 • Trend Kft Jászberény

Kereskedelmi és szolgáltató cégek

 • Antalis Hungaria Kft. Szolnok, Budapest
 • Carlsberg Hungary Budapest
 • First Clients Ltd. Budapest
 • Le Chéque Déjeuner Kft. Budapest
 • Market Építő Zrt. Budapest
 • Millenáris Kht. Budapest
 • Ravak Kerskedelmi Központ, Budapest

Polgármesteri Hivatalok és intézményeik

 • Rákóczifalva Polgármesteri Hivatal
 • Újszász Polgármesteri Hivatal
 • Szolnok Megyei Jogú Város PH.

Pénzügyi cégek

 • Axon Lízing és Pénzügyi Zrt. Szolnok

Turisztika

 • Garden Hotel Szolnok
 • St. George Residence***** All Suite HOTEL Deluxe Budapest
 • Termál Hotel és Gyógyszálló Martfű

Egészségügyi Intézmények

 • Hetényi Géza Kórház Rendelőintézete Szolnok

Egyéb

 • Pápa helikopter bázis

   Referenciák | A Telekom-Line-ról | Munkalehetőség | Telekom hírek | Partnerprogram | Copyright
   Copyright © 2006, Telekom-line Távközlési Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.
   5000 Szolnok, Gyökér utca 2. | tel.: (56) 521 151
   e-mail: info@telekomline.hu
   Go Online